تایمر زیمنس چیست

تایمر زیمنس چیست

تایمر زیمنس چیست

گروه پیشرو صنعت نوین نماینده زیمنس با بیش از یک دهه سابقه کاری درخشان در زمینه اتوماسیون صنعتی ، برق فشار ضعیف ، ابزار دقیق و کلیه تجهیزات برق صنعتی با دارا بودن کادر فنی مجرب آمادگی خود را جهت تامین تجهیزات برق صنعتی ، تعمیر سافت استارتر ، تعمیر درایو ، تعمیر پنل ، تعمیر انواع پی ال سی ها ، نصب و راه اندازی تجهیزات برق صنعتی ، اجرای پروژه های برق صنعتی اعلام می نماید.

گروه پیشرو صنعت نوین نماینده فروش برند معتبر زیمنس می باشد.زیمنس یک برند آلمانی می باشد که تنوع بسیار زیادی در محصولات برق صنعتی دارد.محصولات زیمنس را می توان اینگونه نام برد: سافت استارتر زیمنس ، کنترل دور موتور (اینورتر یا درایو) زیمنس ، کلید هوایی زیمنس ، کلید اتوماتیک زیمنس ، کنتاکتور زیمنس ، کلید مینیاتوری زیمنس ، کلید حرارتی زیمنس ، بی متال زیمنس ، شاسی فرمان سیگنال و امرجنسی زیمنس ، جوی استیک زیمنس ، پی ال سی  یا هوش مصنوعی زیمنس ، صفحه نمایش زیمنس ، سرو موتور و سرو درایو زیمنس ، سنسور زیمنس ، میکرو سوئیچ وپرشر سوئیچ زیمنس ، رله شیشه ای و رله حفاظتی زیمنس ، کاتالوگ زیمنس ، خازن و رگلاتور زیمنس ، پاور میتر زیمنس و تایمر زیمنس

تایمر زیمنس چیست

تایمر‌ها
برای ایجاد زمان از تایمر‌ها (تایمر‌های پایه) استفاده می‌شود.

نکته‌ها:
۱- تعداد تایمر‌ها در هر Cpu بستگی به مدل آن دارد. شماره تایمر‌ها از ۰ شروع می‌شود بعنوان مثال T۰
۲ – تایمر‌ها از حافظه سیستم استفاده می‌کنند.
۳ – در صورتیکه بخواهیم با قطع و وصل برق تایمر‌ها از جائی که شمارش از انجا متوقف شده، عمل شمارش را ادامه بدهند. حافظه ان‌ها را در ناحیه ماندگار یا Retentive Memory (این ویژگی در پیکره بندی سخت افزاری CPU قابل دسترسی است.) قرار می‌دهند.
۴ – هر تایمری برای فعال شدن یک ورودی فعال کننده بنام S. دارد. با غیر فعال کردن این پایه تایمر‌های مختلف ممکن است دو عکس العمل از خود نشان دهند
در مقدار فعلی متوقف شده یا بدون توجه به S. به شمارش خود ادامه دهد.
۵ – هر تایمر برای غیرفعال شدن یک ورودی غیر فعال کننده بنام R. دارد. اولویت این پایه از S. بیشتر است و بدون توجه به وضعیت پایه S. اگر فعال شود تایمر غیرفعال می‌شود. اگر این پایه غیر فعال شود و S. فعال شود دوباره تایمر کار شمارش را از ابتدا شروع می‌کند.
۶ – زمان تایمر‌ها بصورت فرمت S۵Time#Value می‌باشد؛ که Value مقدار زمان شمارش می‌باشد. این عدد ۱۶ بیتی (Word) می‌باشد. این عدد در یک خانه ۱۶ بیتی ذخیره می‌شود.
۱۲ بیت این خانه که می‌تواند عددی بین ۰ تا ۹۹۹ را در خود ذخیره کند. فرمت این عدد BCD است.
۲ بیت از ۴ خانه باقی مانده مشخص کننده مقدار پله‌های زمانی است.
مقدار این دو بیت می‌تواند ۰۰ و ۰۱ و ۱۰ و ۱۱ باشد که به ترتیب رزولوشن پله‌های زمانی ۰.۰۱Sec و ۰.۱Sec و ۱Sec و ۱۰Sec باشد.
با این ترتیب کمترین زمان ممکن برای ایجاد با پله ۰.۰۱Sec بصورت Tmin = ۰.۰۱Sec X. ۱ = ۰.۰۱Sec
و بیشترین زمان ممکن Tmax = ۱۰Sec X. ۹۹۹ = ۹۹۹۰Sec = ۲Hours_۴۶Minutes_۳۰Sec‌
می‌باشد.

توجه: با وارد کردن زمان برای تایمر پله‌های زمانی اتوماتیک تنظیم می‌شود.

تایمر زیمنس چیست

انواع تایمر در S۷:

S_Pluse
S_PEXT
S_ODT
S_ODTS
S_OFFDT

تمامی تایمر‌ها به صورت مشترک دارای پایه‌های SET , RESET , TV (Timer Value) , Q. , BI , BCD می‌باشند.

ورودی‌ها و خروجی‌های مشترک تایمر‌ها:

S.: ورودی فعال کننده تایمر
R.: ورودی غیرفعال کننده تایمر
TV: با فرمت S۷time#Value مقدار زمان تایمر را در خود جای می‌دهد
Q.: خروجی تایمر که براساس نوع تایمر در زمان شمارش و بعد از اتمام شمارش وضعیت خاص خود را دارد.
BI: زمان باقیمانده timer را به فرمت Integer نمایش می‌دهد.
BCD: زمان باقی مانده تایمر را بفرم BCD نشان می‌دهد.

برای BI , BCD میتوان از حافظه MW استفاده کرد.

نکته: به جای Timer Number شماره تایمر نوشته می‌شود. مثلا برای اولین تایمر T۰

تایمر زیمنس چیست

تایمر زیمنس چیست

تایمر S_Pluse

شرط فعال شدن تایمر: S. = ۱ و R. =۰
این حالت تایمر شروع به شمارش میکند. در مدت شمارش Q. = ۱ است. پس از اتمام شمارش Q. = ۰ خواهد شد.

نکته: اگر در طول زمان شمارش S. = ۰ و R. = ۰ باشد. تایمر در مقدار فعلی متوقف می‌شود Q. = ۰. در صورتیکه دوباره S. = ۱ , R. = ۰ باشد تایمر از نوع شروع به شمارش میکند.

شرط غیر فعال شدن تایمر: S. = ۰ و R. =۱
تایمر در هر وضعیتی باشد، غیر فعال خواهد شد.Q = ۰

تایمر S_PEXT:

این تایمر مانند تایمر S_PLUSE است با این تفاوت که اگر در طول زمان شمارش S. = ۰ باشد تایمر متوقف نخواهد شد؛ و در این مدت Q. = ۱ است و بعد از اتمام شمارش Q. = ۰ خواهد بود.

تایمر S_ODT : On Delay Timer

این تایمر در صورت فعال شدن تا اتمام شمارش Q. = ۰ بوده و بعد از اتمام شمارش در صورتیکه S. = ۱ بماند Q. = ۱ خواهد شد.

تایمرS_ODTS:Retentive On Delay Timer

در صورت فعال شدن تایمر شروع به شمارش می‌کند و با غیرفعال شدن S. تایمر متوقف نمی‌شود. پس از اتمام زمان شمارش Q. = ۱ می‌شود؛ و در همین حالت باقی می‌ماند و با تغییر S. تغییری نمی‌کند. برای راه اندازی دوباره تایمر نیاز است که یکبار R. فعال شود و سپس غیر فعال تا بتوان دوباره تایمر را راه اندازی نمود.
نکته: اگر در خروجی تایمر S_ODT از Program elements با نام Set استفاده کنیم، تایمر S_ODT رفتاری شبیه تایمر S_ODTS خواهد داشت.
نکته: در طول زمان شمارش اگر S. = ۱ به S. = ۰ تغییر داده شود یعنی ورودی فعال کننده ۰ شده باشد بعضی از تایمر‌ها در مقدار فعلی متوقف شده و در صورت فعال شده دوباره تایمر از مقدار اولیه شروع به کار میکند.
ولی در برخی دیگر از تایمر‌ها اگر در طول شمارش ورودی فعال کننده غیر فعال شود تایمر متوقف نشده و به کار خود ادامه می‌دهد

نکته: تایمر‌ها از نظر خروجی و وضعیت آن به دو دسته تقسیم می‌شوند
آن دسته که در زمان شمارش مقدار Q. = ۰ است و پس از شمارش و اتمام آن Q. = ۱ می‌شود؛ و دسته دیگر که در زمان شمارش مقدار Q. = ۱ و پس از شمارش و اتمام آن Q. = ۰ می‌باشد.
پس تایمر S_PLUSE در زمان شمارش Q. = ۱ بعد از زمان شمارش Q. = ۰ در طول زمان شمارش اگر S. = ۰ شود Q. = ۰ شده و تایمر غیرفعال می‌شود.

انواع تایمر PLC

دستورات تایمر PLC جزء دستورات خروجی محسوب می‌شوند. تایمر PLC قادر است خروجی PLC را در طول یک بازه زمانی (یا به عبارت درست‌تر، تعداد مشخصی از بازه‌های زمانی)، فعال یا غیرفعال کند. تایمرهای PLC را می‌توان به پنج دسته تقسیم کرد. در ادامه با هریک از این تایمرها آشنا می‌شویم.

تایمر تأخیر در وصل (S_ODT)

شکل زیر، تایمر تأخیر در وصل را نشان می‌دهد. در این تایمر، جنس ورودی که به پایه SS متصل می‌شود، کلید است. بازه زمانی تایمر، به عنوان ورودی در پایه TVTV عمل می‌کند. بازه زمانی به صورت tv#S5TS5T در نرم‌افزار وارد می‌شود. به جای عبارت tv باید زمان را به همراه حرف ss که نشان دهنده ثانیه است، وارد کرد. به عنوان مثال، بازه زمانی بیست ثانیه، به صورت 20s#S5TS5T تعیین می‌شود. حداکثر بازه زمانی ممکن در تایمرها 99909990 ثانیه است. برای فعال شدن تایمر تأخیر در وصل، ابتدا باید پایه SS برق‌دار شود. پس کلید II زده می‌شود. با فعال شدن تایمر، به اندازه بازه زمانی طول می‌کشد تا پایه خروجی QQ برق‌دار شود. از این لحظه به بعد، خروجی فعال می‌ماند. اکنون اگر کلید ورودی قطع و یا پایه RR فعال شود، بلافاصله خروجی غیر فعال خواهد شد. پایه‌های BIBI و پایه‌های BCDBCD برای نشان دادن زمان تایمر به صورت دودویی و اعشاری به کار می‌روند.

نمودار ورودی و خروجی برای این تایمر به صورت زیر است. همزمان با تیغه بالا رونده در ورودی، تایمر روشن می‌شود. پس از سپری شدن زمان tv، خروجی فعال شده و فعال باقی می‌ماند. در انتها نیز همزمان با تیغه پایین رونده ورودی، خروجی غیر فعال شده است.

تایمر تأخیر در قطع (S_OFFDT)

شماتیک همه تایمرها مانند تایمر تأخیر در وصل است. با این تفاوت که فقط نام‌گذاری تایمر تغییر می‌کند. جنس پایه ورودی در تایمر تأخیر در قطع، کلید شستی است. در ابتدا خروجی غیر فعال است. با زدن کلید شستی II، خروجی فعال می‌شود. با رها کردن کلید شستی، خروجی هنوز فعال است؛ ولی تایمر روشن می‌شود. اکنون پس از گذشت بازه زمانی مشخص شده در تایمر (tv) خروجی غیر فعال می‌شود. همچنین در هر وضعیتی می‌توان با برق‌دار کردن پایه RR خروجی را غیرفعال کرد. نمودار زیر، تغییرات ورودی و خروجی را برای این تایمر PLC نشان می‌دهد. همان‌طور که مشاهده می‌کنید، همزمان با لبه بالا رونده در ورودی، خروجی فعال شده و پس از قطع ورودی نیز همچنان فعال مانده است. به محض فعال شدن لبه پایین رونده ورودی، تایمر PLC روشن و با گذشت زمان tv، خروجی خاموش می‌شود.

مثال ۱

سؤال: مداری طراحی کنید که سه ثانیه پس از زدن کلید I0.0I0.0، خروجی Q0.0Q0.0 فعال شده و شش ثانیه بعد از قطع کلید I0.0I0.0، خروجی غیر فعال شود.

پاسخ: این سؤال، اساس طراحی مداری با قابلیت ایجاد تأخیر در وصل و تأخیر در قطع (On-Off Delay) است. مدار مورد نظر را در شکل زیر مشاهده می‌کنید. با وصل شدن کلید I0.0I0.0، پایه ورودی تایمر S_ODT برق‌دار می‌شود. به محض اینکه مدت زمان 3s3s از شروع به کار تایمر سپری شود، خروجی آن برق‌دار شده و برق به پایه ورودی تایمر بعدی یعنی تایمر S_OFFDT می‌رسد. با فعال شدن این تایمر، بلافاصله خروجی Q0.0Q0.0 نیز برق‌دار می‌شود. حالا با گذشت 6s6s دیگر، تایمر دوم و خروجی‌اش غیر فعال می‌شوند.

تایمر تأخیر در وصل، حافظه‌دار (S_ODTS)

در این تایمر PLC پایه ورودی از جنس کلید شستی است. فرض کنید بازه زمانی را صفر تنظیم کنیم. در این حالت، با فشردن کلید شستی II، خروجی QQ روشن می‌شود و با برق‌دار شدن پایه RR، خروجی غیرفعال می‌شود. اما اگر برای این تایمر، زمان tv غیر صفر تنظیم شود، پس از سپری شدن مدت زمان tv بعد از لبه بالا رونده ورودی II، خروجی فعال می‌شود و فعال خواهد ماند. روند تغییرات ورودی و خروجی در تایمر S_ODTS در شکل زیر نشان داده شده است. در اینجا باید به این نکته توجه کرد که لبه پایین رونده کلید شستی، در فعال یا غیرفعال بودن خروجی هیچ تأثیری ندارد.

تایمر پالس (S_Pulse)

تایمر زیمنس چیست

پایه ورودی در این تایمر از جنس کلید است. با زدن کلید II، خروجی QQ فعال و پس از گذشت زمان تعریف شده، خروجی غیر فعال می‌شود. به عبارت دیگر، این تایمر نیاز دارد در طول زمان تنظیم شده در tv، سیگنال ورودی وصل بماند. در هر موقعیتی، با قطع کلید II یا برق‌دار کردن کلید شستی متصل به پایه RR، خروجی خاموش خواهد شد. به تفاوت این تایمر با تایمر تأخیر در قطع توجه کنید. در تایمر پالس، به محض برق‌دار شدن کلید II تایمر شروع به شمارش می‌کند. ولی تایمر تأخیر در قطع، فقط نسبت به لبه پایین رونده کلید شستی حساس است و در صورت رها نکردن کلید شستی از سوی اپراتور، فعال نمی‌شود. روند تغییرات ورودی و خروجی در تایمر پالس را می‌توانید در شکل زیر مشاهده کنید.

تایمر تأخیر در قطع توسعه یافته (S_PEXT)

آخرین تایمر PLC که در این مقاله بررسی می‌کنیم، تایمر تأخیر در قطع توسعه یافته نامیده می‌شود. در این تایمر، لبه ورودی از جنس کلید شستی است. با زدن کلید شستی II توسط اپراتور (لبه بالا رونده)، خروجی QQ روشن شده و بلافاصله این تایمر PLC نیز شروع به شمارش می‌کند. اکنون پس از سپری شدن زمان تعریف شده در tv، خروجی غیر فعال می‌شود. اگر قبل از اینکه شمارش این تایمر PLC به پایان برسد، کلید شستی ورودی باز هم از صفر به یک تغییر وضعیت دهد، تایمر مجدداً شمارش را از ابتدا آغاز خواهد کرد. نمودار تغییرات ورودی و خروجی را در شکل زیر مشاهده می‌کنید.

مثال ۲

سؤال: مداری طراحی کنید که پس از فشردن کلید شستی I0.1I0.1، خروجی Q0.1Q0.1 که یک نوار نقاله است، فعال شده و پس از گذشت مدت زمان 44 ثانیه غیر فعال شود. ضمناً در هر زمان، فشردن کلید شستی I0.0I0.0، خروجی را قطع کند.

پاسخ: این مثال را به دو روش می‌توان پاسخ داد. در روش اول می‌توان از تایمر پالس استفاده کرد. مدار مورد نیاز برای این مثال را در شکل زیر مشاهده می‌کنید. زمان تعریف شده در tv برابر 44 ثانیه است. به محض فشردن کلید شستی I0.1I0.1، خروجی Q0.1Q0.1 فعال شده و تایمر PLC شروع به شمارش زمان می‌کند. با برق‌دار شدن خروجی Q0.1Q0.1، تیغه متناظر آن یعنی q0.1q0.1 تغییر وضعیت داده و بسته می‌شود. حالا با رها کردن کلید شستی I0.1I0.1، خروجی همچنان روشن باقی می‌ماند. هنگامی که زمان تعریف شده 44 ثانیه به پایان برسد، خروجی غیرفعال می‌شود. همچنین در هر زمانی می‌توان با فشردن کلید I0.0I0.0 خروجی را متوقف کرد. بدین ترتیب که با فشردن کلید I0.0I0.0، برق به خروجی Q0.1Q0.1 نمی‌رسد. با غیرفعال شدن خروجی Q0.1Q0.1، تیغه متناظر با آن (q0.1q0.1) نیز تغییر وضعیت داده و باز می‌شود. حال، کلید شستی I0.0I0.0 را رها می‌کنیم. می‌دانیم تیغه‌های I0.1I0.1 و q0.1q0.1 هر دو باز هستند. در نتیجه مدار قطع شده و خروجی غیرفعال باقی می‌ماند.

در روش دوم از تایمر تأخیر در قطع توسعه یافته (S_PEXT) استفاده می‌کنیم. از آنجایی که برای فعال شدن این نوع تایمر PLC فقط به لبه بالا رونده سیگنال ورودی نیاز است، قرار دادن کلید توقف به صورت سری، تأثیری ندارد. در نتیجه فقط از تعریف تایمر S_PEXT استفاده می‌کنیم. به شکل زیر توجه کنید.

مثال 3

سؤال: مداری طراحی کنید که در بخشی از خط تولید یک کارخانه، برای بسته‌بندی محصولات تولیدی، روند زیر اجرا شود.

با زدن کلید شستی شروع (Start)، خروجی که یک نوار نقاله است فعال شده و یک سنسور نوری، تعداد محصولات تولیدی را شمارش کند. به محض اینکه تعداد محصولات شمارش شده به عدد ۱۲ برسد، نوار نقاله به طور اتوماتیک متوقف شده و خروجی دوم که یک جک پنوماتیکی است، به مدت ۵ ثانیه فعال شود. پس از گذشت این زمان، مجدداً نوار نقاله به راه بیافتد و این روند تکرار شود. همچنین در هر وضعیتی با فشردن کلید شستی توقف (Stop)، کل سیستم متوقف شود.

پاسخ: برای حل این مثال، مطابق شکل زیر عمل می‌کنیم. برای بهتر دیده شدن شکل، برخی از پارامترهای مربوط به شمارنده و تایمر PLC نشان داده نشده است.

کلید شستی I0.1I0.1 نقش دکمه استارت را بازی می‌کند. با زدن این کلید، خروجی Q0.0Q0.0 فعال (SetSet) شده و فعال باقی می‌ماند. با فعال شدن این خروجی، تیغه‌های متناظر با آن تغییر وضعیت می‌دهند. در نتیجه، تیغه باز q0.0q0.0 در مسیر شماره ۴، بسته می‌شود. اکنون ورودی I2.0I2.0 آماده است تا به شمارنده سیگنال ارسال کند. هر بار که محصول از مقابل سنسور نوری I2.0I2.0 عبور کند، شمارنده یک عدد به مقدار شمارش شده، اضافه می‌کند. مقدار شمارش شده توسط شمارنده در حافظه MW0MW0 ذخیره می‌شود. مقدار ذخیره شده در MW0MW0 به عنوان ورودی در یک مقایسه‌گر (Comparator)، با عدد ۱۲ مقایسه می‌شود. به محض اینکه شمارش به عدد ۱۲ برسد، خروجی مقایسه‌گر، یک می‌شود. اکنون این سیگنال خروجی، به طور همزمان، خروجی Q0.0Q0.0 را غیر فعال و تایمر PLC از نوع تأخیر در قطع توسعه یافته را فعال می‌کند.

به محض فعال شدن این تایمر، خروجی Q0.1Q0.1 هم برق‌دار می‌شود. با برق‌دار شدن خروجی Q0.1Q0.1، تیغه‌های متناظر آن تغییر وضعیت داده و از باز به بسته تغییر می‌کنند. پس از این که مدت زمان ۵ ثانیه سپری شود، خروجی Q0.1Q0.1 غیر فعال شده و تیغه‌های متناظر با آن باز می‌شوند. پس از هر دو تیغه، آشکارساز لبه پایین قرار دارد. در نتیجه به محض باز شدن تیغه‌های Q0.1Q0.1 یک پالس خروجی ایجاد می‌شود. یکی از این پالس‌ها در مسیر شماره ۲، خروجی Q0.0Q0.0‌ را مجدداً فعال می‌کند و پالس دیگری که در مسیر شماره ۵ ایجاد شده است، مقدار شمارنده را صفر (Reset) می‌کند. همچنین در هر مرحله از فرآیند، زدن کلید شستی I0.0I0.0، نوار نقاله و شمارنده را غیر فعال خواهد کرد.

تایمر تأخیر در وصل، حافظه‌دار (S_ODTS)

در این تایمر PLC پایه ورودی از جنس کلید شستی است. فرض کنید بازه زمانی را صفر تنظیم کنیم. در این حالت، با فشردن کلید شستی II، خروجی QQ روشن می‌شود و با برق‌دار شدن پایه RR، خروجی غیرفعال می‌شود. اما اگر برای این تایمر، زمان tv غیر صفر تنظیم شود، پس از سپری شدن مدت زمان tv بعد از لبه بالا رونده ورودی II، خروجی فعال می‌شود و فعال خواهد ماند. روند تغییرات ورودی و خروجی در تایمر S_ODTS در شکل زیر نشان داده شده است. در اینجا باید به این نکته توجه کرد که لبه پایین رونده کلید شستی، در فعال یا غیرفعال بودن خروجی هیچ تأثیری ندارد.

تایمر پالس (S_Pulse)

پایه ورودی در این تایمر از جنس کلید است. با زدن کلید II، خروجی QQ فعال و پس از گذشت زمان تعریف شده، خروجی غیر فعال می‌شود. به عبارت دیگر، این تایمر نیاز دارد در طول زمان تنظیم شده در tv، سیگنال ورودی وصل بماند. در هر موقعیتی، با قطع کلید II یا برق‌دار کردن کلید شستی متصل به پایه RR، خروجی خاموش خواهد شد. به تفاوت این تایمر با تایمر تأخیر در قطع توجه کنید. در تایمر پالس، به محض برق‌دار شدن کلید II تایمر شروع به شمارش می‌کند. ولی تایمر تأخیر در قطع، فقط نسبت به لبه پایین رونده کلید شستی حساس است و در صورت رها نکردن کلید شستی از سوی اپراتور، فعال نمی‌شود. روند تغییرات ورودی و خروجی در تایمر پالس را می‌توانید در شکل زیر مشاهده کنید.

رله ترمیستور زیمنس

تایمر تأخیر در قطع توسعه یافته (S_PEXT)

آخرین تایمر PLC که در این مقاله بررسی می‌کنیم، تایمر تأخیر در قطع توسعه یافته نامیده می‌شود. در این تایمر، لبه ورودی از جنس کلید شستی است. با زدن کلید شستی II توسط اپراتور (لبه بالا رونده)، خروجی QQ روشن شده و بلافاصله این تایمر PLC نیز شروع به شمارش می‌کند. اکنون پس از سپری شدن زمان تعریف شده در tv، خروجی غیر فعال می‌شود. اگر قبل از اینکه شمارش این تایمر PLC به پایان برسد، کلید شستی ورودی باز هم از صفر به یک تغییر وضعیت دهد، تایمر مجدداً شمارش را از ابتدا آغاز خواهد کرد. نمودار تغییرات ورودی و خروجی را در شکل زیر مشاهده می‌کنید.

مثال ۲

سؤال: مداری طراحی کنید که پس از فشردن کلید شستی I0.1I0.1، خروجی Q0.1Q0.1 که یک نوار نقاله است، فعال شده و پس از گذشت مدت زمان 44 ثانیه غیر فعال شود. ضمناً در هر زمان، فشردن کلید شستی I0.0I0.0، خروجی را قطع کند.

پاسخ: این مثال را به دو روش می‌توان پاسخ داد. در روش اول می‌توان از تایمر پالس استفاده کرد. مدار مورد نیاز برای این مثال را در شکل زیر مشاهده می‌کنید. زمان تعریف شده در tv برابر 44 ثانیه است. به محض فشردن کلید شستی I0.1I0.1، خروجی Q0.1Q0.1 فعال شده و تایمر PLC شروع به شمارش زمان می‌کند. با برق‌دار شدن خروجی Q0.1Q0.1، تیغه متناظر آن یعنی q0.1q0.1 تغییر وضعیت داده و بسته می‌شود. حالا با رها کردن کلید شستی I0.1I0.1، خروجی همچنان روشن باقی می‌ماند. هنگامی که زمان تعریف شده 44 ثانیه به پایان برسد، خروجی غیرفعال می‌شود. همچنین در هر زمانی می‌توان با فشردن کلید I0.0I0.0 خروجی را متوقف کرد. بدین ترتیب که با فشردن کلید I0.0I0.0، برق به خروجی Q0.1Q0.1 نمی‌رسد. با غیرفعال شدن خروجی Q0.1Q0.1، تیغه متناظر با آن (q0.1q0.1) نیز تغییر وضعیت داده و باز می‌شود. حال، کلید شستی I0.0I0.0 را رها می‌کنیم. می‌دانیم تیغه‌های I0.1I0.1 و q0.1q0.1 هر دو باز هستند. در نتیجه مدار قطع شده و خروجی غیرفعال باقی می‌ماند.

در روش دوم از تایمر تأخیر در قطع توسعه یافته (S_PEXT) استفاده می‌کنیم. از آنجایی که برای فعال شدن این نوع تایمر PLC فقط به لبه بالا رونده سیگنال ورودی نیاز است، قرار دادن کلید توقف به صورت سری، تأثیری ندارد. در نتیجه فقط از تعریف تایمر S_PEXT استفاده می‌کنیم. به شکل زیر توجه کنید.

مثال 3

سؤال: مداری طراحی کنید که در بخشی از خط تولید یک کارخانه، برای بسته‌بندی محصولات تولیدی، روند زیر اجرا شود.

با زدن کلید شستی شروع (Start)، خروجی که یک نوار نقاله است فعال شده و یک سنسور نوری، تعداد محصولات تولیدی را شمارش کند. به محض اینکه تعداد محصولات شمارش شده به عدد ۱۲ برسد، نوار نقاله به طور اتوماتیک متوقف شده و خروجی دوم که یک جک پنوماتیکی است، به مدت ۵ ثانیه فعال شود. پس از گذشت این زمان، مجدداً نوار نقاله به راه بیافتد و این روند تکرار شود. همچنین در هر وضعیتی با فشردن کلید شستی توقف (Stop)، کل سیستم متوقف شود.

پاسخ: برای حل این مثال، مطابق شکل زیر عمل می‌کنیم. برای بهتر دیده شدن شکل، برخی از پارامترهای مربوط به شمارنده و تایمر PLC نشان داده نشده است.

کلید شستی I0.1I0.1 نقش دکمه استارت را بازی می‌کند. با زدن این کلید، خروجی Q0.0Q0.0 فعال (SetSet) شده و فعال باقی می‌ماند. با فعال شدن این خروجی، تیغه‌های متناظر با آن تغییر وضعیت می‌دهند. در نتیجه، تیغه باز q0.0q0.0 در مسیر شماره ۴، بسته می‌شود. اکنون ورودی I2.0I2.0 آماده است تا به شمارنده سیگنال ارسال کند. هر بار که محصول از مقابل سنسور نوری I2.0I2.0 عبور کند، شمارنده یک عدد به مقدار شمارش شده، اضافه می‌کند. مقدار شمارش شده توسط شمارنده در حافظه MW0MW0 ذخیره می‌شود. مقدار ذخیره شده در MW0MW0 به عنوان ورودی در یک مقایسه‌گر (Comparator)، با عدد ۱۲ مقایسه می‌شود. به محض اینکه شمارش به عدد ۱۲ برسد، خروجی مقایسه‌گر، یک می‌شود. اکنون این سیگنال خروجی، به طور همزمان، خروجی Q0.0Q0.0 را غیر فعال و تایمر PLC از نوع تأخیر در قطع توسعه یافته را فعال می‌کند.

به محض فعال شدن این تایمر، خروجی Q0.1Q0.1 هم برق‌دار می‌شود. با برق‌دار شدن خروجی Q0.1Q0.1، تیغه‌های متناظر آن تغییر وضعیت داده و از باز به بسته تغییر می‌کنند. پس از این که مدت زمان ۵ ثانیه سپری شود، خروجی Q0.1Q0.1 غیر فعال شده و تیغه‌های متناظر با آن باز می‌شوند. پس از هر دو تیغه، آشکارساز لبه پایین قرار دارد. در نتیجه به محض باز شدن تیغه‌های Q0.1Q0.1 یک پالس خروجی ایجاد می‌شود. یکی از این پالس‌ها در مسیر شماره ۲، خروجی Q0.0Q0.0‌ را مجدداً فعال می‌کند و پالس دیگری که در مسیر شماره ۵ ایجاد شده است، مقدار شمارنده را صفر (Reset) می‌کند. همچنین در هر مرحله از فرآیند، زدن کلید شستی I0.0I0.0، نوار نقاله و شمارنده را غیر فعال خواهد کرد.

تایمر زیمنس چیست

تایمر زیمنس چیست

تایمر زیمنس چیست

تایمر زیمنس چیست

تایمر زیمنس چیست

تایمر زیمنس چیست

تایمر زیمنس چیست

تایمر زیمنس چیست

تایمر زیمنس چیست

تایمر زیمنس چیست

تایمر زیمنس چیست

تایمر زیمنس چیست

تایمر زیمنس چیست

تایمر زیمنس چیست

تایمر زیمنس چیست

تایمر زیمنس چیست

تایمر زیمنس چیست

تایمر زیمنس چیست

تایمر زیمنس چیست

تایمر زیمنس چیست

تایمر زیمنس چیست

تایمر زیمنس چیست

تایمر زیمنس چیست

تایمر زیمنس چیست

تایمر زیمنس چیست

تایمر زیمنس چیست

تایمر زیمنس چیست

تایمر زیمنس چیست

تایمر زیمنس چیست

تایمر زیمنس چیست

تایمر زیمنس چیست

تایمر زیمنس چیست

تایمر زیمنس چیست

تایمر زیمنس چیست

تایمر زیمنس چیست

تایمر زیمنس چیست

تایمر زیمنس چیست

 

0
دیدگاه‌های نوشته

*
*

enemad-logo